Category Archives: General

Ja, det är ju din framtid!

Ja, det är ju din framtid!

Att äga sin egen vardag är kan vara avgörande för att känna mening i sitt liv. Om man inte tillåts äga, tillåts man inte heller ansvar. Jag ska ge ett exempel jag fick av en god vän. På hans arbete fick de veta att de ”äger sin linje” och vid en övning med färgade pluttar på en whiteboard skulle de träna på sitt ägande. Min vän frågade om han fick slänga eller eller strunta i sin plutt, då den var ”hans”. Men det fick han såklart inte. Alltså var ägandet inget värt, men ansvaret var hans helt och hållet. En sådan metodik skapar ingen mening, det understryker tvärtom meningslösheten.

Så tränar vi våra barn i skolan och genom uppväxten. De får höra att de äger ansvaret för sin framtid, men de tillåts inte utöva den optimala äganderätten genom att ge fan i framtiden. Skolplikt, restriktioner och ”konsekvenser” följer deras uppväxt så att de ska lära sig att ansvaret är deras, men att  äganderätten över framtiden är villkorad i varje litet steg. När de väl kommer upp till gymnasiet där ingen skolplikt gäller och där de förväntas vara vuxna nog att ta ansvar för allt, rasar de lätt igenom och utövar sin äganderätt maximalt.

Den vuxne, färdigskolade och redo att ta plats i arbetskraften, bör ha slipats ned till total likgiltighet för att fungera optimalt. Följ klockan, gå till arbetet och längta till fredagen. Gör metodiskt och mekaniskt de uppgifter som förväntas av dig och kväv effektivt varje längtan, känsla och fri tanke som likt ett ogräs är redo att växa dig över huvudet om du tittar bort en stund.

Tankar på det?

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

Tagged as:

1 Comment

  1. Vi är alla de dimhöljda bergens gorillor och i förlängningen utrotningshotade.

Leave a Response

Arbetsmarknaden-ständigt denna fråga, engagerande och ibland deprimerande

Arbetsmarknaden-ständigt denna fråga, engagerande och ibland deprimerande

Sitter här på fredagseftermiddagen och skriver intresseanmälningar (även reda ansökningar) för möjliga uppdrag och tjänster, tillsammans med tre kollegiala vänner, på ett klassiskt konditori (fik heter det väl numer….) i Vasastan i vår huvudstad. Alla fyra är vi i behov av fler uppdrag, anställning eller gärna företagande.

Av skilda anledningar är vi i denna sits, och det råder ingen multipel-effekt som gör att man skulle lägga oss i en kopieringsapparat och säga att vi ska agera lika för att få jobb. Vi är alla vita män, mellan ca 40+ och 50+, och med bra utbildning i bagaget, ingen lik den andra.

 

I morse presenterade SR Ekot nyheter att finansminister Borg meddelar att satsningen på arbetslösa i budgeten för 2013 också kommer innebära högra krav på redovisning av vad de som väljer att vara inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Jaha, säger jag då. Visst, jag tycker också att man ska aktivera sig för att verkligen få arbete om man säger sig vilja ha det. Samtidigt vet jag hur många, både män och kvinnor, som verkligen söker och söker, men bara får ”tack men nej tack”.

Arbetsmarknaden är och har varit bland det viktigaste att arbeta med för dem som kan påverka den, oavsett politiker, företag och myndigheter. Att tillfredsställa uppdragsgivare i form av statistik, ger inga människor i arbete. Att desperat hävda att man ska satsa på utbildning av de sökande, ger inte per automatik fler i arbete.

Nu tar helgen vid, många ska hem och ”mysa”, koppla av. Alla de som inte känner att de har inkomsten säkrad, uppehället i livet, känner nog inte att de är lediga. Ägna gärna det en tanke, mitt i helgvilan.

HD, GP,

Intressant

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , , , , ,

2 Comments

  1. Gillar att läsa dina egna blogginlägg. Dom är sympatiska. Trots att jag nog många gånger lutar åt ett annat håll än dig åsiktsmässigt.

  • Fredrik på Uppstuds

    Tack Helena! Menar du på min personliga blogg? Min åsikt, tror jag du förstått redan, är att utan diskussion kommer samhället inte vidare. Att stelna i samma form, även om man tycker ung. lika, brukar inte bli så livat.