Category Archives: Uppstuds

En tårta är väl inte hela världen?

En tårta är väl inte hela världen?

WHOMånga åsikter har rumlat fram och åter på den öppna spelplan som svensk debatt rör sig. En partiledare för ett demokratiskt valt parti har fått en tårta upptryckt i ansiktet vid en boksignering. Partiet står i sin idétradition, bortom det demokratiska och de belyser varje uppkommet samhällsproblem med samma banala lösning. Trots dettas säger sig omkring 10 % av den svenska väljarkåren, att de kan tänka sig att rösta på partiet. Tårtan som trycktes upp i partiledarens ansikte, är en tårta upptryckt i varje sympatisörs ansikte. Varje jubel inför tårtangreppet är ett jubel som distanserar partiets väljarkår ytterligare en liten bit.

Förnedrande behandling för sina åsikters skull är inte något som hör ett demokratiskt samhälle till. Den som försvarar ens lindriga övergrepp som en tårta i ansiktet, ger också sitt indirekta godkännande till hotfulla telefonsamtal och publicering av hemadresser. Enligt WHO:s definition av våld ingår sådant som skadar psykiskt. Att överfalla någon plötsligt, även med en tårta, måste benämnas som våld. Det är ett våld som jag utan tvekan vill ta avstånd från.

Sverigedemokraternas politik ska granskas, debatteras och nagelfaras i detalj. Det gör vi enligt demokratiska principer och med demokratiska verktyg. Våld hör inte dit. De som anser att våld är okej eftersom objektet är av en otrevlig ideologisk ståndpunkt, bör gräva lite under sin fernissa. Om vi som är demokrater, tar till odemokratiska metoder i kampen, ställer vi oss i samma grop som de vi säger oss vilja bekämpa. Jag tror på demokratin. Därför tror jag att vi demokrater klarar av att ta debatten, diskussionen och mäta våra argument mot varandra. Då ingår vare sig tårtor, järnrör eller verbala påhopp.

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

2 Comments

  1. Svara

  2. Svara

Leave a Response

Påsklogg- Påskveckan – söndag

Påsklogg- Påskveckan – söndag

Påskdagen.

En strålande sol väckte oss inte, men får ens själ att skina ikapp med den vita snön, och njuta av takdroppet som kommer ur snön som fortfarande klamrar sig fast både på hus och bodar.

Moviken m snöfall

Denna vinter lider inte snöbrist precis, och även om elpriser hållits nere av god vatten- och nederbördtillgång, en fungerande kärnkraft, är det många som nu längtar efter vår. Det märker man överallt, så fort solen kommer fram, lapar människor sol och ljus. Snön fungerar trots allt som en fin ”reflektor” för soljuset och jag misstänker att en del kommer att se ut som kräftor i ansiktet eftersom solen står i samma höjd på himlen som vid sena kräftskivor i början av september…lätt att glömma bort när man är vinterglåmig.

Man kan ju lugnt säga att även andra, materiella ting börjar anpassa sig efter den sega vintern…vi tappade ju en timme i natt, men det verkar vissa inte bry sig  🙂 om.

Påskdagen är första dagen i påskveckan, och den dag som Jesus enligt kristendomen återuppstod från de döda. Festen kan börja, den sex veckor långa fastan är över och våren ska vara i antågande…

Här hemma i Hälsingeriket skiner som sagt solen, och dagsmejan gör det t.o.m. varmare än på hemorten Helenelund, om nu SMHIs noteringar stämmer. Nätterna är dock så kalla att isen fortfarande växer till enligt den fiskare vi pratade med ute på sjön tidigare under eftermiddagen. Oerhört gnistrande vackert var det och vad som än händer, kan vi inte styra hur högtrycket parkerat sig fullt och fast, vilket då inte släpper fram något som helst regn eller töväder av starkare karaktär än dagsmeja.

Jag föredrar dock denna strålande sol långt framför den gråa januari-februari som vi hade. När molnen och dimmorna skingrade sig i februari, upptäckte man plötsligt det gula klotet rätt högt på himlen.

Ljuset återvänder.

Intressant

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , ,

Comments are closed.

Husby – var ligger det? Kapitel 1

Husby – var ligger det? Kapitel 1

 Ja, Husby, vad är det för ställe, undrar säkert många dessa dagar? Bilden av denna förort, eller stadsdel i Stockholm som staden kallar sina olika kommundelar, är nog inte riktigt den som invånarna önskar få kablad ut över hela världen. Jag tänker lite på vilket rykte Malmvägen  i Sollentuna har fått, och hur svårt man har att få bort den stämpel som etsats  fast genom åren.

Egentligen hade jag inte alls tänkt skriva om Husby, men idag var bägaren rågad. Det får vara nog nu!

Titta på bilden nedan. En ganska vanlig svensk förort, med en hel del lummighet insprängd.

Husby

Kartan här bredvid visar var det ligger, mellan Kista och Akalla längs blå tunnelbanelinje, och Sollentuna åt nordost. Det är ca 15-20 km in till centrala Stockholm. Alltså inte särskilt avskilt, utan snarare angränsande till Järvafältet, med både skog och fält.

Rinkeby_Kista

Mer och mer kan man fundera över om det börjar likna Tottenham i London, sommaren 2011, eller Clichy-sous-Bois utanför Paris 2005.

”Nej, det kan inte hända i Sverige”, var kommentarerna jag fick höra överallt redan för 7,5 år sedan, hösten 2005. Jo, det kan det visst, framhärdade jag. Nu har vi beviset.

Allt detta gör mig dyster, men jag är obotlig optimist, och jag vill tro att vi kan lösa detta i en framtid. Dock rätt avlägsen, tyvärr.

Vem är jag att uttala mig då?, kan jag säkert få slängt i ansiktet… Jo, faktiskt rätt mycket på fötterna. Jag är född i USA, även om jag inte minns det pga att jag var för ung när vi flyttade därifrån, så har det präglat min uppväxt genom intresse och möten. Jag bodde i Frankrike, utanför Paris, hela tonårsperioden och jag har arbetat och bott i södra Tyskland som 22-åring. Genom giftermål har jag lärt känna Nederländerna under en tioårsperiod.

Man pratar rätt mycket om frustration dessa dagar. Just det kan jag känna av när jag ser hur det kommenteras och bevakas på olika sätt, ingen nämnd, ingen glömd.

Det finns inget att vinna på att försöka vinna politiska poänger på det som sker, det är snarare kontraproduktivt. Menar man allvar med de ideal man normalt målar upp i vårt Sverige, då bör man nog vara beredd på rätt mycket nytänkande och rätt mycket mindre av politiskt korrekta floskler. Ja, tyvärr, ni läste rätt, floskler. De är nämligen det enklaste sättet att frånsäga sig ansvar, det ansvar som vi alla har. ALLA oavsett bakgrund.

På återhörande.

 

Sveriges Radio, DN, DN2, UNT, Skånska Dagbladet,

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , , , , ,

1 Comment

  1. augusti 2018
  2. april 2015