Monthly Archives: april 2015

Påsklogg- Påskveckan – söndag

Påsklogg- Påskveckan – söndag

Påskdagen.

En strålande sol väckte oss inte, men får ens själ att skina ikapp med den vita snön, och njuta av takdroppet som kommer ur snön som fortfarande klamrar sig fast både på hus och bodar.

Moviken m snöfall

Denna vinter lider inte snöbrist precis, och även om elpriser hållits nere av god vatten- och nederbördtillgång, en fungerande kärnkraft, är det många som nu längtar efter vår. Det märker man överallt, så fort solen kommer fram, lapar människor sol och ljus. Snön fungerar trots allt som en fin ”reflektor” för soljuset och jag misstänker att en del kommer att se ut som kräftor i ansiktet eftersom solen står i samma höjd på himlen som vid sena kräftskivor i början av september…lätt att glömma bort när man är vinterglåmig.

Man kan ju lugnt säga att även andra, materiella ting börjar anpassa sig efter den sega vintern…vi tappade ju en timme i natt, men det verkar vissa inte bry sig  🙂 om.

Påskdagen är första dagen i påskveckan, och den dag som Jesus enligt kristendomen återuppstod från de döda. Festen kan börja, den sex veckor långa fastan är över och våren ska vara i antågande…

Här hemma i Hälsingeriket skiner som sagt solen, och dagsmejan gör det t.o.m. varmare än på hemorten Helenelund, om nu SMHIs noteringar stämmer. Nätterna är dock så kalla att isen fortfarande växer till enligt den fiskare vi pratade med ute på sjön tidigare under eftermiddagen. Oerhört gnistrande vackert var det och vad som än händer, kan vi inte styra hur högtrycket parkerat sig fullt och fast, vilket då inte släpper fram något som helst regn eller töväder av starkare karaktär än dagsmeja.

Jag föredrar dock denna strålande sol långt framför den gråa januari-februari som vi hade. När molnen och dimmorna skingrade sig i februari, upptäckte man plötsligt det gula klotet rätt högt på himlen.

Ljuset återvänder.

Intressant

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , ,

Comments are closed.

En tårta är väl inte hela världen?

En tårta är väl inte hela världen?

WHOMånga åsikter har rumlat fram och åter på den öppna spelplan som svensk debatt rör sig. En partiledare för ett demokratiskt valt parti har fått en tårta upptryckt i ansiktet vid en boksignering. Partiet står i sin idétradition, bortom det demokratiska och de belyser varje uppkommet samhällsproblem med samma banala lösning. Trots dettas säger sig omkring 10 % av den svenska väljarkåren, att de kan tänka sig att rösta på partiet. Tårtan som trycktes upp i partiledarens ansikte, är en tårta upptryckt i varje sympatisörs ansikte. Varje jubel inför tårtangreppet är ett jubel som distanserar partiets väljarkår ytterligare en liten bit.

Förnedrande behandling för sina åsikters skull är inte något som hör ett demokratiskt samhälle till. Den som försvarar ens lindriga övergrepp som en tårta i ansiktet, ger också sitt indirekta godkännande till hotfulla telefonsamtal och publicering av hemadresser. Enligt WHO:s definition av våld ingår sådant som skadar psykiskt. Att överfalla någon plötsligt, även med en tårta, måste benämnas som våld. Det är ett våld som jag utan tvekan vill ta avstånd från.

Sverigedemokraternas politik ska granskas, debatteras och nagelfaras i detalj. Det gör vi enligt demokratiska principer och med demokratiska verktyg. Våld hör inte dit. De som anser att våld är okej eftersom objektet är av en otrevlig ideologisk ståndpunkt, bör gräva lite under sin fernissa. Om vi som är demokrater, tar till odemokratiska metoder i kampen, ställer vi oss i samma grop som de vi säger oss vilja bekämpa. Jag tror på demokratin. Därför tror jag att vi demokrater klarar av att ta debatten, diskussionen och mäta våra argument mot varandra. Då ingår vare sig tårtor, järnrör eller verbala påhopp.

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

2 Comments

 1. Svara

 2. Svara

Leave a Response

Den stora skillnaden mellan att inte ha råd och att inte ha pengar

Den stora skillnaden mellan att inte ha råd och att inte ha pengar

Att inte ha råd är att ha önskningar som du inte riktigt ror i land rent ekonomiskt. Du hade velat hyra en stuga på Gotland på semestern, men det fick bli en stuga på Öland istället eftersom Gotlandsfärjan är så dyr. Du kanske till och med tältar. Men du kommer iväg. Att inte ha råd är att du hade velat köpa nya skidor till barnen för att de nya som kommit är så fina och för att det vore kul för barnen, men barnen får behålla sina skidor från förra säsongen även denna vintern eftersom storleken fortfarande passar.Att inte ha råd är att köpa skorna på Skopunkten eller Skokanonen, de som liknar de skor du egentligen ville ha men som kostar för mycket. Att inte ha råd är att bara fika på stan ibland. Och att få vänta några månader med renoveringen.

Att inte ha pengar är att dricka sitt kaffe snabbt på fikarasterna och sedan göra sig något ärende under andra halvan av rasterna under maj och juni. Av rädsla för att någon ska fråga vad du ska hitta på under semestern, och för att du inte orkar lyssna till andras planer. Att inte ha pengar är att en resa till Gekås i Ullared kanske är den enda semester du kan erbjuda familjen i år. Det är dock inte säkert att barnen får ledigt från skolan för något så banalt som en Ullaredsresa. Att inte ha pengar är att inte alltid orka förklara.  Att inte ha pengar är att fasa för nya årstider och säsonger, eftersom du vet att barnen vuxit ur förra årets uppsättning kläder. Att inte ha pengar är att sy om byxor till shorts och att klippa av ärmar för att göra sommarskjorta.Att inte ha pengar är att hoppas att skolan inte ska ha någon friluftsdag i skidbacken i år, eftersom du inte har råd att låta barnen hyra utrustning. Det var aldrig aktuellt att de skulle kunna få någon egen skidutrustning, det vet barnen också. Att inte ha pengar är att dina barn slutar fråga.

Att inte ha pengar är att ha ont i magen varje dag när posten kommer, eftersom du inte kan betala räkningarna som kom igår. Att låna pengar av dina föräldrar, syskon och vänner. Det är att svälja tårarna när du måste fråga dem och att vara oändligt tacksam och skamsen när du får låna. Och att ligga vaken på nätterna för att fundera ut hur och när du ska kunna betala tillbaka. Kan man baka en kaka till den som varit snäll och lånat ut pengar åt en, för att visa sin tacksamhet tills man kan göra en avbetalning?

Att inte ha pengar är jävligt dyrt. Du tvingas köpa små förpackningar för att du inte har råd med storpack. Att betala inkassoavgifter och förseningsavgifter och uppläggningsavgifter, utöver skulden i sig, gör att skulden närmast fördubblas. Fördubblas. Att inte ha pengar är att ringa till avsändarna av de där värsta breven, att be om ursäkt, att förklara, att be och att lova. Att inte ha pengar är att efter en tid ta lån för att betala dina lån. Snart får du inga lån. 

Att inte ha pengar är att alltmer känna avundsjuka. Du avskyr dig själv, inte bara för att du inte har pengar utan även för de nya känslorna, eftersom det egentligen är så långt ifrån vem du är och för att känslorna gör dig till någon du inte vill vara.Att inte ha pengar är att önska så starkt att du hade några att du lovar. Du lovar pizza till helgen. Du lovar något nytt klädesplagg nästa vecka. Du lovar månadspeng. Du lånar månadspeng. Du lovar barnen att nästa månad få månadspengen för både denna månaden och för nästa. Du lovar dig själv att hålla truten.

Att inte ha pengar är att överväga att inte betala försäkringar. Att sålla vilka försäkringar du nog inte kommer att behöva. Det är att inte vara med i a-kassan. Att spara in på dina mediciner eftersom de är så dyra. Att inte ha pengar är att du inte går till frisören. Eller tandläkaren.

Att inte ha pengar är en dygnetruntsysselsättning. Det är en sorg. Och en verklighet. Omständigheterna som leder dit kan drabba vem som helst. Vägen dit är kort. Vägen därifrån är väldigt, väldigt lång.

Vem är Maria Åman

Jag jobbar som grundskollärare och sysslar på fritiden bland annat med kommunpolitik för Miljöpartiet. Människor, gärna i form av barn, pedagogik, politik, miljö, relationer, djur, natur och hempysslande är exempel på ämnen som intresserar mig. Det skrivna ordet är viktigt för mig. Från att ha varit en fyraårig Kalle Anka-fantast via en lång bokslukarålder läste jag till lärare med svenska som inriktning. Jag försöker stimulera mina elever till att läsa, skriva och tycka. Det ska böjas i tid, ni vet!

flattr this!

1 Comment

Trackbacks

 1. Alltid dessa pengar…mycket eller lite, spelar ingen roll. | Fredrik Lidby – le blEU dans le Nord

Erbjud mötesplatser för framgång och tillväxt

Erbjud mötesplatser för framgång och tillväxt

Här pågår relationsskapande utvecklingsarbete.

Att bygga relationer och att erbjuda mötesplatser känns som något av framtidens melodi. Mest på grund av att det är den melodi mänskligheten sedan urminnes tider, har spelat. Efter att ha varit en vecka tillsammans med Region Västerbotten, och sett hur de framförallt har erbjudit mötesplatser och skapat möjligheter för aktörer att bygga relationer, är jag än mer övertygad om att det är något av det viktigaste man kan ägna sig åt inom sfären.

Många av de regionala och lokala arrangemang som skapas, har ett fastslaget program med en gemensam middag där alla på kort tid ska samsas och samlas. Men tänk om man kunde kombinera erfarenheter och kunskaper ur olika sektorer. Jag har en mängd idéer som jag skulle vilja förverkliga, där kombinationer av bruksmentalitet, framåtanda, unconferenceformatet, mässor, mingel och fantastiska seminarier, skulle kunna etablera Samhällsutveckling 3.0 för aktörer som är intresserade.

Men mest beror det kanske på att jag är kvar i bubblan. Med lite tur kan bubblan vara en puppa och att något förbättrat kan flyga ur den över tid.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

Comments are closed.

Han klädde världen i sin själ

Han klädde världen i sin själ

En av historiens mest inspirerande sångare och låtskrivare hade tröttnat.
Han skrev ett långt avskedsbrev, tog sitt hagelgevär och gick ut.
Ingen hörde honom och ingen så honom. Hans död var lika smärtsamt ödslig och ensam som han kände sig, lika explosiv och definitiv som hans liv.

Kurt Cobain hade gjort sig världskänd som sångare i Nirvana. Nirvana var inte de första i sin genre men utan konkurrens de största. Det var Nirvana som gjorde grungen till mainstream inom såväl musik som mode och film. Under hela mitten av 1990-talet genomsyrades snart sagt allt som gick att se, höra och ta på av grungen. Detta tack vare band som NirvanaPearl JamSoundgarden, Stone Temple PilotsAlice in Chains,Faith No More och en rad andra musikaliskt ganska olika band men med ett sound och en estetik som förvandlade hela världens ungdom till uteliggare och trailor trash i moccaväst och Harleyboots eller rutiga skjortor och Doc Marten’s-kängor.

Nirvana slog igenom 1991 med albumet Nevermind, som bland annat innehöll hitsingeln Smells like teen spirit, bandet jämfördes med The Beatles och Kurt Cobain diskuterades vara den nye John Lennon eftersom Smells like teen spirit blev ledmotivet för en hel generation.
Bara tre år senare hittades han i sitt garage, död av vad som antas vara självförvållad skottskada i huvudet.

Jag såg dem, nästan, på Roskilde –92 och tänkte nog att jag skulle se dem bättre när de kom till Sverige. De kom aldrig.
Den femte April 1994 läste jag i en kvällstidning en liten notis om att spelningen den nionde, som jag ändå inte skulle kunnat gå till, var inställd. Den första tanken var att de inte fått komma in i Sverige på grund av droginnehav. Detta därför att det var exakt vad Skunk Anansie råkat ut för lite innan. De fick ställa in och åka hem till England igen. Jag vet inte om de varit tillbaka förrän i fjol. Nirvana kom i alla fall aldrig tillbaka.
På den tiden tog information tid, och man hann diskutera många olika scenarier som alla innehöll ett gott mått av drogromantik och hopp om att kunna se dem till sommaren i stället.
Jag tror det var den sjätte April som jag som hade kabel-tv och amerikanska nyheter började få nys om att Kurt Cobain kunde vara död, men den åttonde April bekräftade nyheterna (även de svenska tidningarna hade stora rubriker om) att Kurt Cobain hittats och att han tagit livet av sig genom att skjuta sig i huvudet med hagelbössa. Det visades bilder på hans ben och Converse som stack fram där han låg på rygg.

Han hade skrivit ett avskedsbrevsom publicerades i varenda tabloid från Los Angels till Laos.
Jag ville inte tro det. Vägrade, och hittade på alla möjliga historier i huvudet om att det var iscensatt eller att de tagit fel på person.

Kurt Cobains självmordsbrev, som kanske bara är ett brev med ett tillägg gjort av någon annan än han själv.

Självklart tänkte jag att han mördats.
Särskilt med tanke på alla konstigheter med hans fru Courtney Love, som dels hade en affär med Smashing Pumpkins sångare Billy Corgan och som under tiden Kurt Cobain var försvunnen bland annat krävde att man skulle spärra hans kreditkort för att få reda på var han befann sig. Alla vet ju att man ofta spårar folk med hjälp av deras korthistorik. Kurt Cobains korthistorik visar att någon försökt använda hans kreditkort efter att han själv var död.
Kurt Cobain hade  tidigare förklarat för Courtney Love att han tänker lämna henne.
Även det berömda självmordsbrevet kan vara en ledtråd eftersom det går att läsa sig till att det är ett avskedsbrev till, snarare än ett självmordsbrev. Längs ner ser det ut som att någon gjort ett tillägg i en annan handstil.

Världen fylldes av hyllningar.
Men det var inte bara tomma runor. Lovorden hade vi faktiskt fått höra medan han levde.
Flicktidningar och modetidningar som Elle och Vouge hade haft flera bilagor om modet före och efter Cobain, och dåvarande musiktidningen Zlits skrev 1992 ett helt nummer om musiken före och efter Nirvana. Detta var på inget sätt unikt för svenska tidningar. Kurt Cobain var på alla vis sin, min, generations störste. En rockenrollmessias som kom och frälste oss från plastig house, ilsken rap och trött hårdrock som för längesedan satt fast i dammiga hjulspår. Med nirvana vaknade även andra genres. Thrash Metal och Groove Metal fick ett enormt uppsving med Metallica, Anthrax och Pantera i spetsen. Även andra tyngre grenar, som den svenska dödsmetallen, blev ordinarie inslag i musikprogram både på radio och på TV. Ur ett annat perspektiv kan man säga att det här blev de hårtslående trummisarnas era.
Musiken levde upp, blossade upp, ett kort tag. Som ett fyrverkeri steg han till väders och spred ett förunderligt sken över världen. Liksom ett fyrverkeri slocknade han och försvann. Med Kurt Cobain dog nyskapande, gränsöverskridande och spännande musik. När Kurt Cobain dog så stannade klockorna. Ingen tycks ha kunnat vrida upp dem igen.
Allt är sig likt. Inget har förändrats.

Allt är bara speed disco
Det är samma gamla band på tv och i radio. Det är samma gamla band som turnerar med samma gamla låtar som 1994. Den största förändringen är att synthen kallas för rock och avarterna har ostraserats till musikens mörkaste vrår, Oasis-brorsorna har slutat slåss offentligt och Blur som inte funnits på 15 år återförenas för att vara huvudakt under Londonolympiadens avslutningsceremoni i sommar.
Även andra musikgrenar har stått stilla. Eurodisco och techno har bytt namn till electropop. Den vedervärdiga housen finns kvar precis som den var. Den fjolligaste dansen genom tiderna “the running man” även känd som “the Bartman” efter Bart Simpson, har bytt namn till Shuffle och ser fortfarande lika idiotiskt ut. Allt är bara speed disco. Till min sorg står vi även inför en förödande metalutmattning. Snart går vi av.

Det bästa vi har att hoppas på är Rival Sons med sin jazzbluesrock som faktiskt känns modern trots att deras låtar är svåra att skilja från Led Zeppelins. De är för övrigt det enda någorlunda etablerade bandet inom rocken som har medlemmar yngre än 40.

Det var som att själen gick ur rocken när Kurt Cobains själ gick ur hans kropp.
Säga vad man vill om vad grunge var, men Kurt Cobain förändrade faktiskt världen. Kanske inte så mycket att han hade ett budskap, men han hade inverkan på allt som gick att se, höra och ta på under 20 år framåt. (Långärmat-under-teeshirt, jeans och converse har varit uniform för 70-talister från då till nu). Nu kommer en retrovåg med 90-talsmode men det är långt från lika trasigt och förtvivlat, lika explosivt och definitivt som den själ som Kurt Cobain klädde en hel generation och en hel värld i.

Vem är Sydney Ankers

En frilansande, frimodig och frisinnad skribent. Jag skriver inte om allt mellan himmel och jord. Nästan allt jag skriver om händer på jorden. Men, jag blandar högt och lågt. Jag vurmar för politik, men jag tar inte parti. Jag tänker på tankar, på känslor etik och mänskliga rättigheter. På hur samhället behandlar medborgare, besökare och hjälpsökare och på hur människor är med och mot varandra. Jag har pluggat ord, bild och samhälle.Jag har volonterat på hemmaplan under många år.Jag är matte till en stor hund. Kan jag tänka det, kan jag skriva det. Så förvänta er vad som helst.

flattr this!

Comments are closed.

Påsklogg- Stilla veckan – tisdag

Påsklogg- Stilla veckan – tisdag

Vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan)

Är det den vita ”hetväggen” eller semlan som givit namn åt denna tisdag i Stilla veckan?

Semla

Ja, man kan ju undra om läser på på t.ex. Wikipedia. Semlorna ska egentligen komma fram kring fettisdagen, dvs. 47 dagar före påsk, men numera hittar man ju t.o.m. saffranssemlor i adventstid…en i mitt tycke sanslöst dålig, kommersialiserad variant av att inte kunna ha tålamod för traditioner. Vad är det för fel på lussebullar?

Jag tänkte nu inte skriva någon vitbok om semlor, vare sig på svenska eller på ”europeiska”, dvs. ett lagförslag från den europeiska kommissionen.

Tyvärr kan vi ju fortsätta att konstatera hur fårskockarna löper lite överallt, vilket jag berörde redan i gårdagens postning. Idag är Metros mest läsa artikel den om hur en man frikänts från att ha tafsat på en kvinnas rumpa.  Som jag konstaterade redan då, är ämnesområdet något begränsat…

Lika väl verkar Teresa Küchler i SvD kommit fårskockeriet när det gäller EU på spåren…Hon belyser det här med en allt sämre källgranskning som ett växande problem.

” Men varför kolla fakta och förstöra fina rubriker om allt som EU vill förbjuda? ”

Hon har tyvärr en viktig poäng där, och det gäller de flesta media. Jag tycker det är tråkigt att det spelas roulette med en grundtanke som har en stor del i att vi i vår världsdel nu klarat oss från krig på riktigt i snart 70 år. Vi är inte betjänta av att låta oss jagas åt än det ena än det andra hållet av glupande ulvar med feta rubriker som enda syfte. Medmänsklighet, nyfikenhet och intresse för andra kulturer är en grundbult för att förstå varandra. Inte nödvändigtvis hålla med.

DET är något jag tror vi skulle må bra av att reflektera lite över under den stilla veckan. 

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , , ,

2 Comments

 1. En kommentar: http://henrikalexandersson.blogspot.be/2013/03/skall-man-verkligen-lata-eu-komma-undan.html

 • Vem är Fredrik Lidby

  Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

  flattr this!

  Tagged as: , , , , ,