På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Världens bästa serie: Sons of Anarchy

Går det att utnämna en serie som världens bästa? Nej, det gör det självklart inte. Smaken är så olika från person till person. För egen del har ett antal serier genom åren, varit världens bästa. The Shield. Scrubs. Greys Anatomy. NYPD Blues. Friends. Seinfeldt. M*A*S*H. Sopranos. Det går egentligen inte att välja vilken som är bäst. Men det går kanske att säga vad som är Bäst Just Nu?

Världens bästa serie just nu.

Sons of Anarchy handlar om Jackson Teller, son till en av grundarna till MC-klubben ”Sons of anarchy”, uppvuxen med styvpappan, som också är en av grundarna, samt med sin mor som gör sitt bästa för att få klubben att göra enligt hennes vilja. Jackson är vicepresident i klubben, men han vantrivs med vapenhandeln, morden och den tunga brottslighet klubben är involverad i. De ständiga konflikterna med polisen, konkurrerande MC-gäng och olika kriminella organisationer, sliter på relationer och det egna psyket.

Serien är oerhört välgjord och visar på goda insikter i hur livet i en MC-klubb fungerar. Skaparen Kurt Sutter spelar själv en central karaktär i serien, som en livstidsdömd fånge i det närbelägna fängelser, där han utgör en kanal för klubbens aktiviteter inne på fängelset.  Sutter umgick med medlemmar i en kriminell MC-klubb i norra Kalifornien när han gjorde research för serien. Som medarbetare i den briljanta serien The Shield hittade han också tonen som på många sätt präglar SoA. Det är en hård miljö, med mycket svärta och cynism, men samtidigt värme, kärlek och vänskap så som det är i sällskap som knyts till varandra, oavsett orsak.

Att ha förmåga att väcka sympatier för personer som nyss kallblodigt mördade konkurrenter, är svårt. Det är lättare att skapa en serie kring läkare som räddar liv eller kring poliser som förhindrar brott. Att få in det mänskliga och varma kring karaktärer som livnär sig på brott, utan att förhärliga brottet, är svårt. Men Sutter har verkligen lyckats.

En ytterligare aspekt som gör serien så extremt bra, är musiken. Det är hög klass, väl utvalt och i mina öron, fantastiskt bra musik. Curtis Stigers är en framstående låtskrivare som gjort många av låtarna som finns på soundtracket. Hans röst lämpar sig väldigt väl för serien och skapar en inramning som sätter stämning och känslor på rätt ställe.

Musiken gör väldigt mycket för att bygga atmosfären i och kring en serie. Det kompletta skådespeleriet, miljöerna och den trovärdiga handlingen förstärks av musiken som passar in exakt med känslan.

 

Serien finns tillgänglig i Sverige fram till säsong 4 och boxen jag länkar till är ett riktigt bra köp. Säsong 5 har just avslutats i USA och kommer till Sverige vad det lider. Väntan på nästa säsong är för övrigt det värsta med den här serien. Längtan efter nästa avsnitt är smärtsamt men samtidigt njutningsfyllt. Det finns få saker i underhållningssammanhang, som är värre än att ha sett sista avsnittet av någonting. Än så länge finns det flera säsonger att se fram emot av Sons of Anarchy.
Börja titta du också, för det här är världens bästa serie just nu.

Det här inlägget är skrivet som tävlingsbidrag i tävlingen hos CDON.com. Rösta på min recension här:
Rösta på mitt bidrag!
Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

1 Comment

  1. Svara

Leave a Response