På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Pinnstolens hemlighet

Man har en pinnstol. Rättare sagt, man har sex pinnstolar. Populära tingestar kring köksbord, exempelvis. Man bedömer dem dels utifrån skönhet men också utifrån den sittställning och komfort de medgiver, samt utifrån dess hållbarhet. Så långt allt väl.
Men en dag beslutar man sig för att de borde byta färg. I regel är dess nuvarande färg hållbar och invand, men man känner att något måste ske, och detta genom en flytande glädje på burk.
Kanske inser man på något plan att det inte är riktigt så enkelt som man intalar sig, varför man inte bara införskaffar färg och pensel, utan även en liten, tät och fin roller. Spelet kan börja.
Nästan. Men först måste stolen ställas på något, för färg droppar visst gärna. Är det en lackad furustol, vilket pinnstolar gärna är, bör man därefter slipa lite på lacken. Troligtvis bör man slipa lite mer än man gör, men man peppar sig själv med att man dock har slipat, vilket i rättvisans namn torde rendera en åtminstone en av tre möjliga underarbetesstjärnor. Ok. Måla? Nja, först en dust med målartvätten. Nämnde jag kvistlacken?

När kvistlacken torkat får man äntligen hälla upp färg i tråget. Färgen är förstås grundfärg, vilket ger en fin yta att fästa på för den efterkommande finfärgen (som vi i familjen kallar den). Grundfärg är lätt transparant, men ifall man tänkt sig att pinnstolen ska byta kön till vit så får man i alla fall ett hum om hur fin den kommer att bli.Dags att måla. Gradvis inser man hur många olika ”sidor” varje pinne på pinnstolseländet det finns. Den har även en undersida, som åtminstone till viss del bör målas ifall resultatet ska bli riktigt bra.

Nåväl. Man målar. Man penslar, rollar, kravlar och kladdar. Man rengör verktygen ( ca 15 min), man rengör golv och omkringliggande ytor som man råkat spilla på eller nudda (ytterligare ca 15 min). Man rengör sig själv (ca 30 minuter ifall man är ganska ihärdig).
När färgen torkat minst två timmar upprepar man proceduren. Sen ska pinnus stolus torka minst tolv timmar men helst minst ett dygn för att färgen ska hinna härda ordentligt. Därefter återstår endast en upprepning av proceduren med efterföljande dygnstorkning.

Man beundrar den som på nytt födda stolen. Man sneglar på dess fem glåmiga syskon. På köksbordet och kanske även på en kökssoffa. Sen tittar man på nygamla finstolen och längtar, tro det eller ej, efter att börja måla igen. Fast kanske längtar man ännu något mer efter att ha målat. Klart. Just vad det gäller målning är faktiskt bara vägen en del av målet. Målet är ändå slutmålet. Jag älskar målning!

 

Vem är Maria Åman

Jag jobbar som grundskollärare och sysslar på fritiden bland annat med kommunpolitik för Miljöpartiet. Människor, gärna i form av barn, pedagogik, politik, miljö, relationer, djur, natur och hempysslande är exempel på ämnen som intresserar mig. Det skrivna ordet är viktigt för mig. Från att ha varit en fyraårig Kalle Anka-fantast via en lång bokslukarålder läste jag till lärare med svenska som inriktning. Jag försöker stimulera mina elever till att läsa, skriva och tycka. Det ska böjas i tid, ni vet!

flattr this!

Comments are closed.