På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Arbetsmarknadens utmaningar. Första jobb eller andra jobb direkt?

Hur är det när man är på väg ut på arbetsmarknaden? Vet man vad man vill? Är man säker på att man vet vilken lön man ska ha?

Förmodligen inte, och där är det bra att det finns fackföreningar och andra organisationer som kan ge vägledning till en rimlig nivå. Samtidigt har det visat sig i åtskilliga medier att ungdomar faktiskt värderar ett jobb mer än att lönen ska uppgå till en nominell summa.

PJ Anders Linderskriver om detta på ledarsidan i SvD och jag tror inte man ska underskatta det fenomenet. (och nej, jag är inte för lönedumpning…det finns ett ansvar att ta från myndigheters och företags sida också, men åter till det i annat inlägg )

Däremot vet jag av egen erfarenhet under studietiden hur lycklig jag var när jag lyckades fixa mitt första sommarjobb som ingen annan hade hjälpt mig få. Jag var stolt, och glad. Jag trivdes oerhört bra, gjorde ett bra jobb och tänkte nog inte så mycket på om lönen uppgick exakt till vad man skulle kunna få.

En artikel i DN visar detsamma i dagens samhälle, där en 20-årige Andreas pratar om en väg in i framtiden som icke arbetssökande.

“När man väl har ett jobb, är det lättare att få ett annat.” Det är en sanning som gäller även andra ålderskategorier.

GP, HD,  DNs artikel / ipsos

Intressant

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , , , , ,

Comments are closed.