På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Vad beror allt på?

Frågan förföljer mig och den gör det för att svaren är oändliga. De är dessutom oändligt olika och jag undrar om det kan vara så att alla faktiskt också har rätt. Men det går kanske inte. Kan alla då istället ha fel? Ja, det är faktiskt möjligt. Många gånger det är det nog så att vi bara ser det vi vill se.

Jag tänker bland annat på en uppfattning jag stött på massor av gånger de senaste månaderna. Nämligen att orsaken till att ett främlingsfientligt parti samlar omkring 10 % av opinionen, skulle vara den politik som den borgerliga alliansen för. Den åsikten förutsätter att situationen inte skulle kunnat uppstå om en annan, företrädesvis den yttraren själv gillar, politik hade förts.

Jag tänker också på innehållet i en bok jag nyligen läst. Den övermodige beskyddaren, av Thomas Gür och Patrik Engellau. Underrubriken lyder: ”Hur välfärdsstaten underminerar det civila samhället och urholkar dygderna”.  De vänder sig emot den Socialdemokratiska välfärdsstaten och argumenterar trovärdigt för att samhällets dygder sakta förtvinar och hur civilsamhället tappar förmåga att upprätthålla sådant som civilsamhället förr i tiden, gjorde framgångsrikt. Men tesen förutsätter att dygderna inte urholkats i samhällen med ett helt annat system och tesen förutsätter att civilsamhället inte försvagats i andra kontexter.

Ofta nog är det så att vi söker de allra enklaste förklaringsmodellerna i frågor som intresserar oss. Om rasismen växer när mitt parti inte har makten, måste felet självklart sökas i den politik motståndaren för närvarande för. Om samhällsdygderna urholkas måste lika självklart svaret finnas i den politik som förts av mina politiska motståndare under åren då förfallet eskalerade.

Hur gör man då den dag ens eget parti har makten, och rasismen fortsätter växa? Förklaringsmodellen är uttömd och argumentationstunnan är tom. Eller ska man, som brukligt är, skylla allt på ”den gamla regeringen” men utan att skapa lösningar på det man ser som ett problem. Hur gör man då dygderna urholkas i länder med helt andra politiska traditioner än sitt eget? Kapitalistiska stater, konservativa stater, totalitära stater, liberala stater, världen runt förändras individerna och samhällsfunktioner överges och förändras. Då kan man inte sitta i Sverige och hävda att samma skeenden här, beror på något isolerat till vårt samhälle.

Visst är det enklare om man anser sig kunna söka svaret på allehanda komplexa frågor, endast genom att välja ut sitt favorithot och bekämpa det. Men man kanske inte löser några som helst problem, och det ser jag som ett bekymmer i sig.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

2 Comments

 1. Så sant Erik. Så för att citera en gammal visa: ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång?” Det är ju bara i en debattmiljö som den du beskriver som just rasisterna och antidemokraterna får fritt fram.

 • Vi lyder inte  Twingly BlogRank

  Följ Uppstuds  Twingly Blog Search link:http://www.uppstuds.nu/ sort:published Recent linking posts

  Utvalda pryttlar

  MediaCreeper Creeper