På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Lågenergilampor på en bluffmarknad.

Jag är verkligen helt för att byta ut alla befintliga lampor till miljövänliga, lågenergilampor. Det är så grymt bra. Om det bara var så att de löften som ställs ut, också var sanna och korrekta. Men så är det inte. Kvaliteten på de lampor som finns i våra affärer är undermåliga. Det är rent ut sagt, bedrövligt. Vi pådyvlas ett förbud mot lampor som kostar en tia styck, för att istället påtvingas lampor som kostar från femtiolappen och uppåt. Men kvaliteten har inte förbättrats med motsvarande procentandel.

När fabrikanterna skryter med brinntider på upp emot tre år eller mer, medan lamporna slocknar på lika kort tid som en vanlig glödlampa, så är det inte okej. Hur många av oss sparar kvitton på alla lampor vi köper, samtidigt som vi kommer ihåg var varje enskild lampa är köpt? Knappast speciellt många. Alltså kommer aldrig dessa undermåliga, värdelösa energilampor tillbaka till tillverkarna och butikerna. Därmed kommer inte kvaliteten behöva höjas. Det är riktigt trist.

Härmed börjar vi föra bok över var och när vi köper lampor, när vi börjar använda dem och vilka löften om brinntid som utlovas på förpackningen. Kvitton ska sparas och allt ska ske mycket noga. Från och med nu kommer varje lampa mätas mot de löften om funktion som utlovas av tillverkaren. Det är slut på dumheterna om att betala 400 % mer för lampor som fungerar likvärdigt med de gamla glödlamporna.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

Leave a Response