På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Klart du ska göra dig anställningsbar

Självklart har den arbetslöse ett eget ansvar att göra sig anställningsbar. I alla fall om man samtidigt vill ha ersättning från arbetslöshetskassan. Det torde inte vara något som någon sunt tänkande människa kan ha något problem med. Alternativet ger nämligen ett fruktansvärt scenario där varje människa avkläds rätten till sin egen framtid och utveckling. Ja inte bara det, hon avkläds rätten till sig själv här och nu.

Socialdemokratin är inte en rörelse som vaggar människan till förslappning och slöhet. Det är ett politiskt parti som använder makten, då de har den, till att jämna vägen framför människor något, så att alla kan ta sig fram mot sina drömmars mål. Men de är inte ett parti som fråntar människor rätten att gå själva.

Det är därför socialdemokratin verkat för en trygghet i omställningen. Det ska gå att ställa om även om man blir sjuk eller arbetslös. Det är de två största hoten emot varje människa och om dessa saker händer ska det gå att ställa om. Blir man långsiktigt sjuk blir det svårt att leva på samma nivå som om man har ett välbetalt heltidsjobb. Det tror jag alla är beredda att acceptera. Därför måste det gå att ställa om och anpassa sig i lugn och ro. Men blir man arbetslös så måste varje människa så snart som möjligt se till bli anställningsbar igen (DN-Debatt). Om det inte går på det jobb eller yrke man fått lämna så måste man ta tag i vägen framåt själv. Därför är det positivt att Socialdemokraterna är på banan igen vad gäller jobbpolitiken. (S) är ett parti för tillväxt, sysselsättning och trygghet.I den ordningen. Det första är förutsättningen för de senare två. Väljarna börjar också känna igen sig igen, opinionssiffrorna går uppåt,förtroendet återuppbyggs.

Avslutningen på den ovan länkade debattartikeln av Stefan Löfven och Magdalena Andersson bådar gott för framtiden:

”Regeringens politik har prövats i sex år, i både i hög- och lågkonjunktur, och det är uppenbart att den inte leder till fler jobb. Sveriges utvecklingsbejakande befolkning förtjänar bättre. Företag och jobb uppstår inte ur tomma intet. I vår motion presenterar vi i stället en framtidsinriktad ekonomisk politik. Vi vill satsa på ansvar, kompetens, företagande och innovation så att fler företag och jobb kan växa fram.

Det är bara så vi kan få fler i arbete, bygga Sverige modernt och stärka vår framtida konkurrenskraft.”

Det är tydliga signaler om en progressiv, tillväxtinriktad socialdemokratisk politik. Det blir hård match om väljarna i valet om drygt två år. De två stora partierna samlar sig kring den breda väljarbasen i mitten. Det är de som avgör vilka som får styra landet. Släpper sossarna bara den plakatsocialism som präglat debatten ett par år så är det möjligt att de återigen får förtroende att bilda regering.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

7 Comments

 1. Problemet är att lama inte kan gå. Det är vad moderaterna verkar tro. Har man en kronisk sjukdom kan man inte göra sig anställningsbar eller frisk oavsett hur mycket man vill.

  Det är nog bra att poängtera det för väljarna.

 • Ja det är sant att man gläds åt en socialdemokrati som självständigt formulerar en politisk vision, en annan väg att gå. Egentligen gör man ju inte annat än går tillbaka till den politik som jag växte upp med, där vi omskolade oss, flyttade och hela tiden sökte arbete och arbetsgemenskap. Och det bjöds möjligheter, inte minst genom att arbetsmarknaden ropade efter arbetare. Vilket den också gör idag.

  Men det är vissa hinder som inte bara låter sig rivas genom att göra sig anställningsbar. Diskrimineringen idag förhindrar människor från att jobba.Invandrare, kvinnor, sjuka hindras från visst arbete just därför att de är just det , invandrare, kvinnor, sjuka. Där hjälper inte anställningsbarhet, där hjälper bara lagstiftning och opinionsarbete. Diskrimineringen måste det talas högt om och det måste kosta att diskriminera.

 • Svara

 • Johan, idag stoppas människor redan i porten inte för att de saknar arbetsförmåga eller kompetems utan för att de betacknas som sjuka, invandrare eller kvinnor. Om verkligheten vore så enkel som du framställer den så vore ju det inga problem. Men det är den inte.

  Om man gör diskriminering till en politisk fråga så innebär det ett opinionsarbete. Partierna väjer tyvärr undan och vissa politiker har vi sett de senaste dagarna visar en total okunnighet i frågorna.

 • bloggare på icedaniel.se

  Märker klart och tydligt att sossarna numera skjuter ifrån sig samhällsansvar och kör med attityden ”skyll dig själv om du är arbetslös eller sjuk”. Individen eget ansvar är som gäller. Ett lyckat exempel på detta är gåsleversossen Jan- Emanuel som är stolt över sin klassresa då han är tjänats tiotalsmiljoner på unga med problem och sk. ”flyktingbarn”.

  Svara

 • Leave a Response