På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Undersökningar som driver…

Det hinner inte bli mer än måndag så kommer det en s.k. undersökning som blir dagens snackis på många olika håll, men till vilken nytta kan man undra? Är man ute efter att få folk att känna skuld, eller vill man bevisa att folk är ”lika dåliga” som man själv känner sig?

Under dagen har jag följt diskussionen med ”ett öga”, se mer nedan, och kan inte riktigt förstå stormen i denna filbunke. Min morfar, gammal överläkare och psykiater, sade alltid att ”allting med måtta” var bäst. Sedan vet jag inte om hans ”måtta” var den rätta, men det är en helt annan diskussion…

Självklart kan man säkert bli ”Facebook-knarkare”, eller Twitter-knarkare, precis som man kan bli sportfåne (se min kollega Eriks blogg), champagnenörd på Stureplan, eller rödvinssocialist i kubik. Ganska ointressant egentligen.

Jag kan se nu hur våren kommer allt närmare, solen gör sig mer och mer närvarande och varm, om än lite tidigt, och i takt med det tilltar en massa andra tvångsbeteenden.

Vem har inte sett folk stå i radhusområden t.ex. och putsa på bilen? (Grannen har ju gjort det, så då måste jag glänsa lika mycket) Vem får till den finaste rabatten med blommor? (innan harar och rådjur kommer på att det vankas mat) Om de har en så’n fin grill, då måste vi komma på något ännu mer subtilt, osv.

Visst kan jag hålla med om att det kan vara oroväckande med känslor som trycker ner, men varför ska man bannlysa saker ”för att det kan vara drivande åt ett visst håll”? Har människan inget eget ansvar längre? Har media ingen granskande källkritik? Jag har inte satt mig in i ala detajer, men av det jag kan utläsa, är det skralt på den fronten just idag.

”Deeped” Niclas Strandh skriver bl.a på Twitter

”Tyvärr kommer Facebookundersökningen lära forskare att det inte är så intressant med solida data utan att man har en bra story”,

och vidare på Second Opinion, att

” Generellt så är det nog så att lycka och olycka inte påverkas så oerhört mycket av ett enda nätverk eller en avgränsad handlingsbenägenhet utan av hela livskontexten.

Jag var själv med när vissa nätverk, förekommande Facebok i Sverige, också skapade ett slags beroende och ständig uppkoppling. Vill  man driva en tes, borde man nog göra lite mer grundlig forskning och kanske lite mindre av ”vilja visa på något till varje pris”. För att passa ens möjligen egna syften.

 

SvD, AB, Expressen, Helsingborgs dagblad, Intressant?,

Vem är Fredrik Lidby

Jag är ett “politiskt djur” som inte skulle kunna sluta följa samhällsutvecklingen. Att bryta åsikter och idéer främjar utvecklingen, anser jag. Klassas som borgerlig med fritt sinne.

flattr this!

Tagged as: , , , ,

Comments are closed.