På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Vilka regeringsalternativ ger mandatfördelningen baserat på dagens opinion?

Direkt efter att Stefan Löfven blev vald till partiordförande för Socialdemokraterna, var jag inblandad i en diskussion om sossarnas opinionssiffor. Jag sa då att jag trodde (S) skulle nå 35 % i mätningarna i maj i år. Jag hade fel, de har nått 35 % redan i mars. Det är en remarkabel upphämtning. Rubrikerna i dag handlar dock om att ”de rödgröna” har egen majoritet över alliansen. Men det är en föråldrad retorik som har sina referenser hängande kvar i 2010, eller till och med i 2006. Kanske är det bättre att titta framåt.

Det finns inget rödgrönt alternativ som kan mätas emot den borgerliga alliansen. Det finns kanske inte ens en borgerlig allians. Så här ser procenttalen ut:

Procentfördelning: (S) 35,6 (M) 29,7 (Mp) 9,3 (Fp) 6,1 (V) 5,7 (C) 5,0 (Sd) 4,2 (Kd) 3,4

Det är självklart intressant med väljaropinionen i procent. Men eftersom opinionsundersökningsföretagen faktiskt frågar vilket parti man skulle rösta på om det var val idag, så är det extra intressant att titta på mandatfördelningen om detta var valresultatet. Då ser det ut så här:

Mandatfördelning: (S) 130 (M) 109 (Mp) 34 (Fp) 22 (V) 21 (C) 18 (Sd) 15 (Kd) 0.

Ur det här materialet kan man dra några tänkbara följder. Först och främst är det centralt att konstatera att det som idag är en borgerlig allians endast lyckas samla 149 mandat, medan oppositionen, den samlade men ej samarbetande oppositionen, samlar 200 mandat. En så svag minoritetsregering som en borgerlig skulle bli i det här fallet är inte rimligt att förvänta sig. Samtidigt ska man vara oerhört tydlig med att det inte finns något gemensamt regeringsalternativ som samlar en majoritet heller. Sossarna samlar med stöd av Vänsterpartiet endast 151 mandat. Visserligen större än de borgerliga men allt för svagt för att bilda regering. Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet får 164 mandat och då börjar en tänkbar minoritetsregering trots allt vara möjlig. Den gamla konstellationen S+V+Mp skulle få egen majoritet med 185 mandat men väljarna sa ett tydligt och ganska ovänligt Nej tack till en regering med Vänsterpartiet på statsrådstaburetter vid valet 2010. Det finns inte så mycket som tyder på att trenden i samhället är annorlunda om man siktar mot 2014. Slutligen kan man tänka sig en moderatledd regering tillsammans med (Fp), (C) och (Mp). De skulle samla 183 mandat och ha egen majoritet. I dagsläget skulle jag kunna tänka mig att sätta mina pengar på en sådan variant.

Alltså är det trots allt så att minst tre partier måste samverka för att bilda regering om man bortser från möjligheten att (S) och (M) skulle göra gemensam sak. Det alternativet är inte omöjligt om man ser till sakpolitiken men det är i realiteten omöjligt om man ser till traditioner och historiska låsningar.

Om dagens siffror står sig till valet 2014 går vi en ganska turbulent politisk framtid till mötes. Miljöpartiet kräver ministerposter, detsamma gör Vänsterpartiet om de ska utgöra regeringsunderlag. Centern och Folkpartiet som varit med och styrt i åtta år vid tiden för nästa val, kommer inte heller ge sig med mindre än att få minst samma utdelning i en ny regeringskoalition. De enda vi förhoppningsvis helt kan utesluta från statsrådsposter och inflytande är Sverigedemokraterna. Kanske kan vi till och med hoppas att den nedåtgående trenden fortsätter så att de slår följe med Kristdemokraterna ut ur riksdagen igen.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

13 Comments

 1. Så du räknar inte med den stora ansvarstagande koalitionen S+M vilka utraderar småpartierna? I dessa avideologiserade tider, och utan folkpartiets/centerns/miljöpartiets kärnfrågor, borde de kunna kompromissa ihop något som vore utmärkt för deras partier.

  • Oscar, bara om det blir världskrig kommer vi se en sådan ”lösning”.

   Lars, jag tror 4 % eller just däromkring är den ganska korrekta siffran för ett främlingsfientligt parti. Det gör att potentialen för missnöjesröster kan göra dem till allt mellan 4 – 10 %.

   Thomas, du har helt rätt i att det kokar i djupet av sossepartiet, det är verkligen inte så att de/vi är överens ens om de grundläggande frågorna. :)

 2. Bra analys.
  De olika regeringsunderlagens framtid kommer att i stor utsträckning bli beroende av hur väljarstödet för SD utvecklar sig. Om dom skulle åka ut så får ju ett av ”blocken” majoritet. Om dom inte åker ut så risken stor att de förblir i vågmästarställning.
  Har du någon reflektion kring hur framtiden kan se ut för SD?

  En reflektion om jag själv gjort är att jag trodde dom skulle gå bakåt när (s) började gå framåt igen. Men de verkar hålla sina positioner någotsånär och nu tvivlar jag på att de blir ett enmandatsperiodsparti som Ny Demokrati

 3. Men fortfarande har inte partiledarvikarien Löfven tagit ställning i någon större fråga utan han är enbart TYST. Då kan han fortfarande vara bärare av allas förväntningar. Så fort han tvingas ta ställning så kommer någon del av partiet att bli förbannat och sedan börjar de långa knivarnas natt igen. Det börjar märkas redan lite grand när det gäller den ekonomisk-politiska taleskvinnan som gjort lite försiktiga uttalanden och påpekat att manöverutrymmet inte är så stort och att dessutom RUT inte är helt fel. Det har redan renderat henne påhopp på S-bloggar för att vara ”M light”.

 4. Thomas

  ”partiledarvikarien Löfven”

  Vem vikarierar han för??

  • Lars, man kan väl säga att han är T.f partiledare eftersom han inte är kongressvald.

   • Det kanske man kan säga. .
    Men jag har sett att Löfven kallats vikarie förr och då handlade det om en som på fullt allvar menade att Håkan Juholt skulle komma tillbaka som partiledare och att Löfven bara är Juholts vikarie under hans frånvaro.
    Men någonting säger mig att det inte kommer att ske och då är Löfven partiledare kort och gott och inte partiledarvikarie eller ”tf” och det är han tills dess annat meddelas.

    • Då är det bara att konstatera att vi har olika uppfattningar. Löfven är för mig en vikarie som sitter på ett fast vikariat fram till kongressen. Han är inslängd lite grand som Stefan från Manpower. Men ibland får ju dessa vikarier fast anställning så…………….
     Nej, jag tror inte på någon återkomst för Juholt.

     • Ett vikariat är enligt Wikipedia ”en tidsbegränsad anställning för att ersätta en annan persons frånvaro, vid till exempel semester eller föräldraledighet”.
      Ett vikariat innebär alltså att det finns någon annan som är ordinarie. Stefan från Manpower kan tas in som vikarie men också vid högre arbetsbelastning och då ersätter han inte någon.
      Men jag förstår vad du menar och precis som du säger så händer det ibland att dessa ” vikarier” får fast anställning som tex Ingvar Carlsson.
      Känner inte till detaljerna men jag tror att även Tage Erlander började sin partiledarbana som vikarie eftersom Per-Albin inte avgick utan avled som partiledare statsminister. .
      Så att börja som ”vikarie” behöver inte vara en sämre start än att vara kongressvald.

 5. ”De enda vi förhoppningsvis helt kan utesluta från statsrådsposter och inflytande är Sverigedemokraterna. Kanske kan vi till och med hoppas att den nedåtgående trenden fortsätter så att de slår följe med Kristdemokraterna ut ur riksdagen igen.”
  Men de danska socialdemokraterna samarbetar ju redan med Dansk Folkeparti så varför inte samma sak här? När Gucci-Helle kan så…….. Jag är säker på att om doften från köttgrytorna blir tillräckligt stark kan (s) vara mycket flexibelt. Kan Ilmar underteckna brev tillsammans med SD så…………

  ”Flere ministre viste så megen begejstring, at de begyndte at skamrose Dansk Folkeparti. Socialminister Karen Hækkerup (s) gik endda så vidt som til at kalde dem for et midterparti.
  Dansk Folkeparti lod medierne forstå, at det havde vundet en vigtig sejr, fordi det nu var lykkedes at fjerne al snak om, at partiet ikke skulle være ”stuerent”.

  http://denkorteavis.dk/lead/ralfs-kommentar-til-tirsdag-3/

  • ”Men de danska socialdemokraterna samarbetar ju redan med Dansk Folkeparti så varför inte samma sak här?”

   Jo för att Dansk Folkeparti är mer rumsrena än SD eftersom dom till skillnad mot SD inte härstammar från nazistiska organisationer. Dansk Folkeparti härstammar från Fremskrittspartiet som var anarkistiska populister som ville avveckla i stort sett alla skatter, begränsa regeringen, regeringskansliet och byråkratin till ett absolut minimum samt avveckla försvaret och ersätta det med en telefonsvarare. Politiskt så stod Fremskrittspartiet långt ifrån de organisationer som SD härstammar från.

Trackbacks

 1. Kraftig sidvind. | Annarkia
 2. Val vinns inte på tysta leken | Kent Persson (m) blogg