På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Moderaternas sönderfall har inletts med lögner och förförelser

”Vi älskar människor”. Jag hör om Moderaternas nya kampanj och ryser genom hela kroppen. När grupperingar proklamerar sin kärlek är djävulen lös. Tecknen på desperation är tydliga. Det är i bunkrar, sekter och kotterier av olika slag som sådana här världsomfamnande tankar får sin näring. I sin egen godhet vill man proklamera sin egen förträfflighet. Vi älskar ju alla människor. Älska oss tillbaka.

 

Självrättfärdighet är något oerhört provocerande samtidigt som det är väldigt lätt att avfärda då fariseeismen som modell är löjeväckande och naket. Men samtidigt är det besvärligt när politiska partier i regeringsställning tar till sådana här magstarka grepp. I själva verket finns det inga som föraktar människor så mycket som de som lyfter fram sin starka kärlek till allmänt beskådande. Det vittnar om en oärlighet, en falskhet och en desperation utan motstycke. Moderaterna är desperata och vänder därför de känslomässiga tarmarna ut och in. Men de älskar inte dig. De föraktar dig. Tro inte någon politiker eller annan opinionsbildande kraft när de förklarar dig sin kärlek. De ljuger. De bedrar. De förför.

Läs Johnny Olssons briljanta text idag. Läs också Lisa Magnusson som förklarar hur föraktet fungerar. En ny bloggstjärna kanske har fötts idag också, en röst från Moderaternas inre kabinett minsann. Och så här skriver Moderaterna själva om sin kärlek.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

3 Comments

 1. De har troligtvis satt in sitt topp-psykologteam på att ta fram färgerna i texten.

 2. Men jag tycker att ”Carl-Fredrik” inte riktigt lyckas med sin parodi. Kanske beroende på att det inte går att göra parodi på floskler av typen ”Människan är utgångspunkten för nya Moderaternas politik”.
  Å fan.
  Dom borde behållit Schlingmann i sin gamla roll som partisekreterare. Sofia Arkelsten var ett nedköp vilket inte minst märktes när hon skulle skriva om historien om tex moderaternas roll i kampan mot apartheid. En sån där grej som det heller inte går att göra parodi på.

 3. Varför haka upp sig så mycket på slogans innehåll and such? Intressantare är att INGEN har någon politik längre i Sverige – inte moderaterna, inte vänstern, inte sossarna. Det är inte bara moderaterna som har gått från att föra ut, diskutera och formulera sin politik för väljarna till att lägga pengar på yttre skönhetsvård. Frågan är – varför?

  Vad har hänt i vårt land, varför tycker ingen någonting längre? Det FINNS ingen politik, för ingen vågar tala om något längre, av rädsla för att "kränka" eller "såra" eller "tappa väljare". Jo, jag vet vad ni tänker, visst finns det politik fortfarande – moderaterna har ju tex infört en hel räcka politiska åtgärder under sin tid vid makten. Jo, det förs politik, eller snarare – det görs administrativa förändringar från regeringshåll. Men det sker i skymundan.

  Det talas inte öppet om politik. Varken inom partiet eller utanför det – se bara på denna sajt – ni diskuterar moderaternas slogan. Just som de vill ha det, ni pratar om ytliga ting, medan själva politiken förs i tysthet. Visst är det intressant att de försöker sminka om sig, men jag tycker inte det är särskilt upprörande. Det går att se igenom. Det är lagligt.

  Här har jag ett konkret exempel: Bildt tjänar pengar på ett oljeföretag som stöttas av samma regim som fängslat två svenska journalister för terrorbrott. Kan vi tala om det? Lite intressant då att moderaternas nya slogan bland annat förespråkar "internationell solidaritet"… Med vilka då, de som har pengarna? SÅNT vill jag tala om. Och vill att POLITIKERNA ska tala om. DET är politik för mig.

  Fler exempel apropå "internationell solidaritet": ska svenska företag som Ericsson verkligen göra miljonaffärer med iranska diktaturstaten genom att sälja avlyssningsapparatur (att använda för att kontrollera sina egna medborgare) för miljarder, samma dag som iranska staten kallblodigt avrättar 3000 män, kvinnor och barn i ett flyktingfängelse i Irak? (september 2009). Är det också "internationell solidaritet"? Vill vi "vanliga" svenskar verkligen ha dessa pengar in i landet, så att vi kan köpa oss platt-teve-apparater och fortsätta dunka oss i ryggen för att vårt land inte är lika "onda" som exempelvis Iran? Varför kan inte vi medborgare prata med varandra om de här sakerna, och varför kan vi inte kräva av våra politiker att de gör det?

  Invandringen är en annan stark fråga som rör alla, särskilt nu i en global värld. Ska vi göra affärer med länder som mördar sina medborgare, tex köpa olja från dem, och sen med andra handen, som någon slags "släta-över-gest" låta några av de som flyr därifrån bosätta sig här (och sen inte ens låta dem komma in på arbetsmarknaden). Med ena handen hjälper vi regimerna och tjänar pengar på dem, med andra handen "räddar" vi folk som flyr från samma stater som vi stöttat, med pengar eller varor. Vi sminkar över vårat egentliga brott. Jag misstänker att det är det egentliga skälet till att "vi" inte vill "tala om det" (invandringen)… Det kanske bli besvärligt, vi kanske tvingas ge upp våra iphones och plasmateveapparater om vi börjar diskutera invandring och internationell solidaritet på djupet. Bättre då att skrika rasist i fejjan på den som säger nåt, också kan vi fortsätta göra affärer med mördare… En slags byteshandel… vi tjänar miljarder, och det enda det kostar oss är några socialbidrag mer eller mindre… att det blir gängslagsmål och sociala problem kulturella motsättningar, det struntar vi i. dessutom är det bra, för det tar fokus från den egentliga diskussionen – vad gör vi, staten Sverige, egentligen i de stater som vi tar emot flyktingar ifrån? Kalla mig konspirationsflummo, jag bara ger förslag på förklaringar… spånar. Dessutom får du kalla mig för vad vi vill och jag kan välja att skita i det, för vi lever i en DEMOKRATI. (än så länge).

  USA mördar sina egna medborgare med stöd i den författning de själva har skrivit. Kina också. I Kina drar flår man hundar levande (finns fångat på film på PTROAs hemsida) och skär upp, steker, stoppar kryddor i fiskar samtidigt som de lever. Vill vi bidra till sådant? Internationell solidaritet my ass… Jag vill se fler som tar ställning. Fler som Lisa. Fler som agerar på ett sätt som manifesterar det som de verkligen tror på, utan att bry sig om att det kanske gör livet obekvämare. Vi börjar bli en nation full av tomma partier, tomma människor, en tom demokrati, en tyst demokrati. En kollektivets diktatur.

  Jag vet att man inte kan bekämpa varenda väderkvarn man ser. Det är inte heller det jag föreslår. Men jag föreslår att var och en som läser detta börjar fundera på – vad står du för? Hur manifesterar du det genom dina handlingar? Och vågar du uttrycka och diskutera saker även om det kanske blir obekvämt för dig? Och, på en högre nivå, vad står vårt samhälle för och hur manifesterar vi det inom landets gränser och utanför? Jag tror vi behöver fler sådana människor nu. Annars står vi där med tjugo partier, tjugo partislogans och ingen tycker något och ingen vet vad någon tycker. (ungefär som det är nu, alltså) Och då är risken stor att vår demokrati hijackas av någon som vågar uttrycka sig och engagerar sig i vårt samhälle.
  SD har vi fått för "våra synders skull"… Och moderaterna som regenter också. Wakey wakey…

  Människa – kliv fram! (Förlåt att jag hijackade din tråd).