På Uppstuds

Oberoende & Frihet

HBTQ i Uppsala får stå tillbaka för socialistisk revolution

I Uppsala arrangeras en festival som går under namnet ”Uppsala Pride”. Under förmiddagen idag har debatten rasat på Twitter eftersom festivalledningen meddelade Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Folkpartiet Liberalerna att de inte fick gå med i lördagens parad. Orsaken till detta var att dessa organisationers ståndpunkter sades gå emot arrangörernas vision. Läser man visionen så är det ganska glasklart att LUF och FP krockar med visionerna. Men inte bara de. Egentligen allt till höger om KPML-r krockar med Uppsala-Prides vision när det kommer till begrepp som antikapitalism och referenser till revolution. Luf och Fp måste ha trott att Pride i Uppsala var en Pridefestival som kämpade för HBTQ-personers lika värde och rättigheter. Så är inte fallet. Uppsala kör ett helt annat och mycket eget rejs.

Det är naturligtvis helt upp till organisationen i Uppsala. Jag säger inget om det. Däremot menar jag att det är skamligt att inte ens kunna komma upp med ett eget begrepp utan att de måste snylta på det kända Pride-begreppet. När de sedan agerar som de gjort genom att stänga ute Luf och Fp (samt gjort att Mp hoppat av) smutsar de ned hela begreppet Pride. De övriga festivalerna i landet som inte kör ett vänstervridet, intersektionalitetsförknippat och revolutionärt upplägg solkas utav det Uppsalagruppen gör.

Jag vet inte hur Uppsala kommun (som styrs av bland annat Fp) upplever situationen men jag har svårt att se hur kommunen ska finna det rimligt att sponsra en så exkluderande ”frihetsfestival” som Uppsala Pride. Socialdemokraterna är inte heller ett allt igenom socialistiskt och antikapitalistiskt parti. Borde inte de också avböja medverkan? ABF står som huvudsponsor. Rimmar sådan här exkluderande, till frihet förklädd, rörelse verkligen ingå i det ABF ska göra?

Jag är djupt skeptisk till om den här sortens agerande på något sätt förbättrar samhället eller villkoren för HBTQ-personer. Men det lägger jag mig inte i. Däremot är mer än skeptisk, jag är fundamentalt emot att Pride (saknas verkligen varumärkesskydd?), som förknippas med alla människors lika värde och rättigheter, i Uppsala är något helt annat. Trots att det på deras affisch står att alla är välkomna.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

3 Comments

  1. Pride i Uppsala tyckas ha ihålig klang, bara man har rätt ideologi får man gå med :-/

  2. På första maj i Lund manifesterade arbetarrörelsen sin internationella enighet genom att gå i separata tåg för S, V, demokratisk vänster och kommunisterna. Vete sjutton om inte syndikalisterna hade sitt eget tåg också, för de brukar inte mingla så bra med LO-facken.

    Synd om Pride kommer gå samma väg. Då lär det till sist stå små grupper om 10 personer i gathörnen, där alla i gruppen delar samma renläriga syn på någon för HBTQ totalt irrelevant fråga. Och det viktigaste att demonstrera blir hur oenig man är med de andra grupperna.

Trackbacks

  1. Uppsala Pride går åt fel håll « Jerrys Ord