På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Massarbetslöshet – ett genidrag som slår tillbaka

Inför valet 2006 lyckades Moderaterna och deras allianssyskon fastställa att Sverige led svårt under ”massarbetslöshet”. När vi nu närmar oss valet 2014 försöker Socialdemokraterna slunga samma begrepp i retur mot regeringen. Samtidigt är det naturligtvis så att ingen regering kan erkänna att landet har massarbetslöshet, inte ens om så vore fallet. Regeringen Persson gjorde det inte och regeringen Reinfeldt kommer inte göra det. Begreppet är exklusivt för oppositionen att använda.
Jag ser inget konstigt i det. Politik handlar till stor del om att lyckas sätta agendan och lyckas skapa den berättelse som invånarna känner med. Arbetslösheten är en stor fråga för folket, samtidigt är det givet så att en överväldigande stor andel av folket har jobb. Dessa behöver känna trygghet över att ha sina arbeten kvar. Det är inte troligt att ett varslande om ”massarbetslöshet” som få verkligen känner av, kommer göra jobbet i en valrörelse till. Det låter i mina öron faktiskt mer som om vänstern fortfarande är griniga på att alliansen lyckades smälla i folk att det var massarbetslöshet 2006. Nu ska de få smaka på sin egen medicin. Men då missar man att det gått 6 år och att folk befinner sig på helt nya platser i livet. För att vinna val måste man identifiera hur världen ser ut idag och hur folk upplever den världen. Att ge igen med samma mynt för att man fortfarande är sur, tror jag är riktigt dåligt som metod sett.

För att vinna valet måste oppositionen lyckas göra samhällsanalysen på ett sätt som tilltalar en tillräckligt stor andel av de osäkra väljarna. Många av dem minns förnekandet av massarbetslösheten 2006. Ska man använda det begreppet nu, i återvinningens anda, krävs att det är enormt stora skillnader jämfört med då. Att peka på tiondelar och säga att den nuvarande regeringen inte lyckats, är att indirekt erkänna att de hade rätt 2006. Det var inte massarbetslöshet då och det är inte massarbetslöshet nu.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

3 Comments

 1. Massarbetslöshet slår tillbaka med siffror, iaf. just nu, 2014 är förmodligen siffrorna lite bättre för att skrika ut detta.
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____287906.aspx
  Sysselsatta i andel av befolkningen
  16-64 201203 =75,7%
  16-64 200603 =74,4%

  15-24 1203 =40,9%
  15-24 0603 =38,6%
  Så nått jobbfiasko är det väl inte?

  Sanningen är otäck att höra ibland.
  Så då ska man inte väcka den björn som sover.

 2. Som vanligt mycket bra skrivet Erik!

Trackbacks

 1. Så styrde SD debatten om svenskar mitt i livet « Jakten på berättelsen