På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Sossarnas nya laguppställning ser bra ut

När de ställer upp sig för presskonferens ser det på många sätt ut som när statsministern presenterar sin nya regering. Det är bra att uppställningen ser ut på det sättet. Folket behöver få en socialdemokratisk regering visualiserad för sig för att kunna rösta på dem. Partiledningen innebär en tydlig förnyelse med friska krafter som inte i allt för svår grad ansvarar för tidigare valförluster, i alla fall inte vad gäller riksplanet. Den nya laguppställningen ger också en tydlig och glasklar signal till den lilla minoritet som vill att Socialdemokraterna ska radikaliseras i socialistisk riktning. Tack men nej tack är svaret. Det kommer väljarna och det svenska folket tycka om. Det kommer också det svenska näringslivet tycka om. Det är bra för Sverige.

Slut är det också med den kompromissande balansgången för att hålla stridande falanger på tillräckligt gott humör. Vi ser idag en partiledning och en skuggregering som faktiskt kan bedriva en traditionell socialdemokratisk politik utan gammalt socialistiskt slagg i maskineriet. Med fördel kan man säga att vänsterfalangen vann ett par tunga slag men att det nu ser ut som om de förlorat kriget. Förhoppningsvis innebär det att de tar sina stridande förmågor med sig till nya jaktmarker.

Den enda kompromiss Löfven var tvungen att göra handlade om att Sven-Erik Österberg inte fick en central roll i det nya laget. Detta på grund av att han tog på sig avgörande roller för att få Håkan Juholt att lämna. Det var en bra kompromiss men, på det stora hela, ganska betydelselöst.

Micke Damberg och Carin Jämtin har ganska mycket att bevisa med tanke på att de är ledande företrädare i det storstadsområde där partiet går allra sämst. Det ska bli spännande att se hur de hanterar sina roller när det gäller hela landets bästa. Det är upp till bevis nu. Att Damberg ska kunna matcha Reinfeldt i partiledardebatterna är dock ställt utom allt tvivel. Det kommer han göra mycket bra.

Jo, jag skriver här ovan att jag hoppas vänsterfalangen ska dra till nya jaktmarker. Tidigare har jag alltid sagt att (S) är ett stort och brett parti med många yviga åsikter och falanger. Men det är nya tider nu, det finns sannolikt inte plats för så mycket spret ens i ett arbetareparti. Jag tycker inte det är mycket att hymla om. De hör bättre hemma i Vänsterpartiet än hos sossarna. Hoppas de har vett att begripa det själva.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

5 Comments

  1. Svara

  2. Svara

  • Svara

  • Svara

  • Leave a Response