På Uppstuds

Oberoende & Frihet

“Uppriktigt sagt gav jag fullständigt fan i det!”

Peter Pluntky

Antikrundan är ett av mina favoritprogram på TV. Visst har även det programmet snuttifierats och blivit sämre och sämre men det är fortfarande ett av de bästa programmen som tablån har att erbjuda. Programmets bas är de 25 experterna inom en rad olika områden. Experter som hyr ut sina kunskaper till SVT för att programmet ska vara trovärdigt och pålitligt. Samtliga experter är aktiva i det privata näringslivet som ägare och delägare i olika företag inom antikvitetsbranschen. Därför är det hyckleri när SVT ger Peter Pluntky sparken för att han hyrt ut sitt kändisskap till SIBA. Programledaren Anne Lundberg tar i med sedvanlig SVT-indignation när hon säger: “Han har inte bett någon om råd eller lov eller meddelat någon utan har bara dykt upp i den här reklamfilmen. Ur mitt perspektiv som journalist är detta helt oacceptabelt och upprörande. Just för att ”Antikrundan” handlar så mycket om folkbildning och kunskapsspridning så måste vi vara objektiva och oberoende. Detta känns botten.

 

Lundberg hävdar alltså på fullt allvar att hennes 25 konsulter inom antiksegmentet måste “be om lov” innan de tar uppdrag för andra uppdragsgivare än SVT. Att hennes perspektiv är journalistens må vara hänt och hade Pluntky varit journalist hade jag också ifrågasatt hans reklamuppdrag. Men Pluntky är inte journalist. Han är konsult, fri företagare och inhyrd som expert hos bland annat SVT. Söker man lite på Peter Pluntky kan man se att han finns tillgänglig på Talarforum, att han låtit sig intervjuas av Antikvärlden samt att han deltagit i Vällingby som värderare på ett jippo. Har han frågat programledare Lundberg, ansvarig utgivare Micael Lekberg och SVT om lov för det?

Här är reklamklippet som kostade Pluntky uppdraget hos SVT:

Sveriges Television verkar anse att personer de hyr in på konsultuppdrag, blir livegna och strikt knutna till SVT även under den tid av året som de inte spelar in eller sänder Antikrundan. Förhoppningsvis tar de andra konsulterna detta i beaktande när de sätter årets arvode för nästa säsong av programmet. Ingen bör gå under en årsomsättning i sina respektive företag, när de bestämmer vilken kostnad deras livegenskap ska ha.

Med Peter Pluntkys egna ord om vilka konsekvenser hans “tilltag” kunde få, kan de andra få en ledtråd till hur de bör tänka: “Uppriktigt sagt gav jag fullständigt fan i det!“. Detsamma kanske tittarna får för sig att säga om ett program som inte förstått att det är konsulterna som är programmets högre värde.

Läs även andra bloggares åsikter om

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

3 Comments

 1. Svara

 2. Markus ”LAKE” Berglund

  Videoklippet är borta. Det finns här istället:

  Och jo, jag förstår SVT, även om jag kan hålla med om att det är lite överdriven reaktion.

  Plunky tar SVT:s koncept och försöker tjäna pengar på det i en reklamfilm. Jo, det är kanske lite så antikvitetshandlare jobbar, men konceptet “Antikrundan” är ändå lite stilliserat och går inte likställa med en föreläsning via Talarforum…

 • Markus ”LAKE” Berglund

  Länken med videklippet:

  http://www.resume.se/nyheter/reklam/2012/06/13/siba-med-antikrundan-film/

 • Leave a Response