På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Det finns ändå inga gräsrötter

Hillevi Larsson (S) ställde en fråga till statsrådet Beatrice Ask om offentliggörandet av PR-byråers kunder och förbud mot ”astroturfing” som PR-metod. Frågan togs upp i riksdagen för någon dag sedan och jag har läst protokollet (eftersom det tog sjukt lång tid att ladda videofilen). Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, inte minst sedan ”Primegate” hösten 2010. Gränsdragningar är alltid intressanta att dissekera, analysera och granska.

När ett politiskt parti, jag ska inte säga vilket, inför ett val presenterar utkast till insändare som medlemmarna kan skicka in till sina lokaltidningar och skriva under med eget namn. Är det då ”astroturfing” eller är det äkta gräsrotsarbete? Grundfrågan som måste ställas handlar om ifall vi är fria eller om vi är styrda. Är de politiskt aktiva som tar ett förslag från partiledningen gräsrötter eller lobbyister? Är de privatpersoner som äger och driver PR-byråer gräsrötter eller konstgräs?

Missa inte Unionens kommande kartläggning av bloggosfären på Netroots ’12.

Som fri och oberoende skribent har jag under åren tagit uppdrag för olika aktörer. Naturligtvis har jag aldrig skrivit en rad som jag inte själv kan stå för eller skriva under på. Allt annat vore mig totalt främmande. Någon gång då och då har jag skrivit under på artiklar som någon annan författat men även då har jag kunnat stå bakom det jag skrivit på. Det gör mig vare sig till gräsrot eller en astroturfande lakej för andras intressen.

I dag publicerades en lista över de mest inflytelserika twittrarna inom det politiska området. Dagens Opinion renodlar listan något. Inte en enda bloggare kom med, trots att flera bloggare har höga inflytande-poäng i verktyget (Klout) som användes för att göra listan. Gör det bloggarna till mer gräsrötter än de som kom in på listan? Jag är skeptisk.

Gräsrot eller inte gräsrot, inflytande eller inte inflytande. Det är oerhört svårt att göra kvalificerade bedömningar som inte baserar sig på eget tyckande. Många av de som rankas högt på de här två listorna har sitt inflytande tack vara riksdagsplatser, anställningar i partier, långvarigt journalistiskt arbete i etablerade medier etc. Ingen har skaffat sig sitt inflytande tack vare att de twittrar. De är personer med inflytande, dessutom råkar de twittra men om de inte hade gjort det hade de haft inflytande ändå.

Det man dock kan konstatera är att trenden att den politiska delen av bloggosfären är på väg att bli marginaliserad och ifrånåkt, håller i sig. Det är inte förvånande på något sätt tycker jag då kvaliteten sjunker och relevansen uteblivit.

Läs även andra bloggares åsikter om

 

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

2 Comments

  1. Markus ”LAKE” Berglund

    Du har helt rätt. Men jag tror att det beror på att mycket av engagemanget har flyttat över till just Twitter. Många av mina tidigare favoritbloggare har i princip lagt ner och spenderar mer tid på Twitter istället.

    Trist, men vad ska vi göra åt det?

Leave a Response