På Uppstuds

Oberoende & Frihet

Den stora skillnaden mellan att inte ha råd och att inte ha pengar

Att inte ha råd är att ha önskningar som du inte riktigt ror i land rent ekonomiskt. Du hade velat hyra en stuga på Gotland på semestern, men det fick bli en stuga på Öland istället eftersom Gotlandsfärjan är så dyr. Du kanske till och med tältar. Men du kommer iväg. Att inte ha råd är att du hade velat köpa nya skidor till barnen för att de nya som kommit är så fina och för att det vore kul för barnen, men barnen får behålla sina skidor från förra säsongen även denna vintern eftersom storleken fortfarande passar.Att inte ha råd är att köpa skorna på Skopunkten eller Skokanonen, de som liknar de skor du egentligen ville ha men som kostar för mycket. Att inte ha råd är att bara fika på stan ibland. Och att få vänta några månader med renoveringen.

Att inte ha pengar är att dricka sitt kaffe snabbt på fikarasterna och sedan göra sig något ärende under andra halvan av rasterna under maj och juni. Av rädsla för att någon ska fråga vad du ska hitta på under semestern, och för att du inte orkar lyssna till andras planer. Att inte ha pengar är att en resa till Gekås i Ullared kanske är den enda semester du kan erbjuda familjen i år. Det är dock inte säkert att barnen får ledigt från skolan för något så banalt som en Ullaredsresa. Att inte ha pengar är att inte alltid orka förklara.  Att inte ha pengar är att fasa för nya årstider och säsonger, eftersom du vet att barnen vuxit ur förra årets uppsättning kläder. Att inte ha pengar är att sy om byxor till shorts och att klippa av ärmar för att göra sommarskjorta.Att inte ha pengar är att hoppas att skolan inte ska ha någon friluftsdag i skidbacken i år, eftersom du inte har råd att låta barnen hyra utrustning. Det var aldrig aktuellt att de skulle kunna få någon egen skidutrustning, det vet barnen också. Att inte ha pengar är att dina barn slutar fråga.

Att inte ha pengar är att ha ont i magen varje dag när posten kommer, eftersom du inte kan betala räkningarna som kom igår. Att låna pengar av dina föräldrar, syskon och vänner. Det är att svälja tårarna när du måste fråga dem och att vara oändligt tacksam och skamsen när du får låna. Och att ligga vaken på nätterna för att fundera ut hur och när du ska kunna betala tillbaka. Kan man baka en kaka till den som varit snäll och lånat ut pengar åt en, för att visa sin tacksamhet tills man kan göra en avbetalning?

Att inte ha pengar är jävligt dyrt. Du tvingas köpa små förpackningar för att du inte har råd med storpack. Att betala inkassoavgifter och förseningsavgifter och uppläggningsavgifter, utöver skulden i sig, gör att skulden närmast fördubblas. Fördubblas. Att inte ha pengar är att ringa till avsändarna av de där värsta breven, att be om ursäkt, att förklara, att be och att lova. Att inte ha pengar är att efter en tid ta lån för att betala dina lån. Snart får du inga lån. 

Att inte ha pengar är att alltmer känna avundsjuka. Du avskyr dig själv, inte bara för att du inte har pengar utan även för de nya känslorna, eftersom det egentligen är så långt ifrån vem du är och för att känslorna gör dig till någon du inte vill vara.Att inte ha pengar är att önska så starkt att du hade några att du lovar. Du lovar pizza till helgen. Du lovar något nytt klädesplagg nästa vecka. Du lovar månadspeng. Du lånar månadspeng. Du lovar barnen att nästa månad få månadspengen för både denna månaden och för nästa. Du lovar dig själv att hålla truten.

Att inte ha pengar är att överväga att inte betala försäkringar. Att sålla vilka försäkringar du nog inte kommer att behöva. Det är att inte vara med i a-kassan. Att spara in på dina mediciner eftersom de är så dyra. Att inte ha pengar är att du inte går till frisören. Eller tandläkaren.

Att inte ha pengar är en dygnetruntsysselsättning. Det är en sorg. Och en verklighet. Omständigheterna som leder dit kan drabba vem som helst. Vägen dit är kort. Vägen därifrån är väldigt, väldigt lång.

Vem är Maria Åman

Jag jobbar som grundskollärare och sysslar på fritiden bland annat med kommunpolitik för Miljöpartiet. Människor, gärna i form av barn, pedagogik, politik, miljö, relationer, djur, natur och hempysslande är exempel på ämnen som intresserar mig. Det skrivna ordet är viktigt för mig. Från att ha varit en fyraårig Kalle Anka-fantast via en lång bokslukarålder läste jag till lärare med svenska som inriktning. Jag försöker stimulera mina elever till att läsa, skriva och tycka. Det ska böjas i tid, ni vet!

flattr this!

1 Comment

Trackbacks

  1. Alltid dessa pengar…mycket eller lite, spelar ingen roll. | Fredrik Lidby – le blEU dans le Nord