På Uppstuds

Oberoende & Frihet

En tårta är väl inte hela världen?

WHOMånga åsikter har rumlat fram och åter på den öppna spelplan som svensk debatt rör sig. En partiledare för ett demokratiskt valt parti har fått en tårta upptryckt i ansiktet vid en boksignering. Partiet står i sin idétradition, bortom det demokratiska och de belyser varje uppkommet samhällsproblem med samma banala lösning. Trots dettas säger sig omkring 10 % av den svenska väljarkåren, att de kan tänka sig att rösta på partiet. Tårtan som trycktes upp i partiledarens ansikte, är en tårta upptryckt i varje sympatisörs ansikte. Varje jubel inför tårtangreppet är ett jubel som distanserar partiets väljarkår ytterligare en liten bit.

Förnedrande behandling för sina åsikters skull är inte något som hör ett demokratiskt samhälle till. Den som försvarar ens lindriga övergrepp som en tårta i ansiktet, ger också sitt indirekta godkännande till hotfulla telefonsamtal och publicering av hemadresser. Enligt WHO:s definition av våld ingår sådant som skadar psykiskt. Att överfalla någon plötsligt, även med en tårta, måste benämnas som våld. Det är ett våld som jag utan tvekan vill ta avstånd från.

Sverigedemokraternas politik ska granskas, debatteras och nagelfaras i detalj. Det gör vi enligt demokratiska principer och med demokratiska verktyg. Våld hör inte dit. De som anser att våld är okej eftersom objektet är av en otrevlig ideologisk ståndpunkt, bör gräva lite under sin fernissa. Om vi som är demokrater, tar till odemokratiska metoder i kampen, ställer vi oss i samma grop som de vi säger oss vilja bekämpa. Jag tror på demokratin. Därför tror jag att vi demokrater klarar av att ta debatten, diskussionen och mäta våra argument mot varandra. Då ingår vare sig tårtor, järnrör eller verbala påhopp.

Vem är Erik Laakso

Politik- och samhällsbloggare sedan 2005. Alltid med en uppstudsig åsikt på lager. Inte alltid genomtänkt men i alla lägen nyfiken och öppen för debatt och samtal.

flattr this!

2 Comments

  1. Svara

  2. Svara

Leave a Response